Inspireret af at jeg i de sidste par dage har mødt op til flere der ikke kendte TIL NOGET-SOM-HELST af hvad jeg tager for givet i en iPhone eller iPad, så har jeg her skrevet om de første 10 ting som faldt mig ind og som forhåbentlig kan være til en hjælp i hverdagen for alle jer begyndere. For mange vil det være “old news”, men får Jer der lige har fået Jeres første IOS enhed (iPhone, iPad eller iPod Touch) så vil i opdage at der er utrolig mange funktioner, som man ikke bare lige finder hvis man ikke ved hvor man skal lede. Der findes iøvrigt en rigtig god app man kan hente hvor masse af disse tips + hunderedevis af andre.

Du kan du hente appen Tips & Tricks – iPhone Secrets hér.

1. Tryk 2 gange hurtigt på mellemrumstasten for at lave et punktum.
I stedet for at skifte til det numeriske tastatur og vælge “.” trykker du bare på mellemrumstasten to gange hurtigt og der kommer et punktum samt det næste bogstav automatisk bliver med STORT.

2. Swipe eller tryk redigér for at slette mails og/eller marker som læst.
I Mail app’en og mange andre apps der bruger lister over emner er du i stand til hurtigt at slette et element ved at føre fingeren hen over det sidelæns og der dukker et rødt “SLET” ikon frem. Hvis du vil kan du slette endnu hurtigere ved at trykke på redigér og vælge flere på én gang. Iøvrigt kan du også markere dine mails “læst” ved at tappe på rediger og derefter på “marker” i bunden af skærmen.

3. Rul til toppen af en side.
Når du pludseligt er kommet laaangt ned på en hjemmeside kan du hurtigt komme til toppen igen ved at tappe på statuslinjen øverst. Dette er nyttigt, især i Safari-browser, hvor når du ruller til toppen vil også se webadressen og søgefeltet. Dette gælder faktisk for alle apps og hjemmesider overhovedet. Det er standard.

4. Caps lock
Dobbeltklik på Shift-tasten for at låse den.
Denne er faktisk ret intuitiv, men jeg er overrasket over hvor mange mennesker er ikke klar over det.

5. Tænd: “batteri tilbage” i % ikon
For dem, der ønsker at vide den præcise tilbageværende procentdel af deres iPhone batterilevetid er der en hurtig løsning.
Tap på Indstillinger>Generelt>Brug og derefter slå Batteri i % til.

IMG_8216

6. Ekstra taster
Har du brug for at skrive Umlaut ¨ ? Tryk og hold på tasten U, og du får flere tegn at vælge fra. Eller f.eks hold a nede og få Ä til at kommer frem.

7. Sådan Resetter, booter eller genstarter du din iPhone
En gang i mellem selv om det er mere og mere sjældent går iPhone i “baglås”. Den vil intet og hvis man er begynder bliver man noget forskrækket. Men ligesom en computer der en gang i mellem bare ikke vil noget somhelst (Sker aldrig for en Mac :-)) og der ikke er anden udvej end at slukke/genstarte den, kan du også nulstille eller genstarte din iPhone eller iPad. Du holder TÆND/SLUK knappen og HOME knappen ned på samme tid og du bliver ved indtil skærmen bliver sort og Apple-logoet kommer frem og så er den klar igen.

Og bare rolig: dine data og indstillinger forbliver intakte efter nulstilling af iPhone.

8. Tag et Screenshot
Du kan tage et screenshot af hvad du har på skærmen ved at holde knappen Hjem og klikke på tænd/sluk knappen i kort tid indtil du hører et gammeldags foto lukke lyd. Billedet bliver gemt i din kamerarulle.

9. Et par nyttefulde ting man kan bruge SIRI til i hverdagen.
Det er velkendt for min familie og venner at jeg bruger SIRI rigtigt meget. De syntes det er tåbeligt at sidde dér og tale engelsk til en telefon. Men der er altså bare visse ting der gør hverdagen noget lettere.

Hvis du ikke ved hvad SIRI er, så er det en “dame ” der bor i din iPhone som kan hjælpe med en masse ting. Du trykker bare på din home knap i ca. 1 sekund og så er hun til tjeneste. ( få en liste over hvad hun kan gøre ved at sige: “SIRI ! What can you do?” og du får en lang liste over hvad man kan.

Jeg bruger det bla. til følgende ting i hverdagen:

A. “Set a timer for 6 minutes” hvis jeg vil tage tid på noget som et æg eller pastakogning o.s.v.Det er noget lettere end at skal låse telefonen op, finde ur app’en og indstille tiden.

B. “Wake me up in 20 minutes” (jaja…, jeg tager mig tit en “morfar” hvis jeg kan 🙂 ) eller wake me up at 7 am o.s.v.

C. jeg arbejder med noget hvor jeg tit har med udenlandske valuta at gøre og så er det ret let at kunne sige: how much is 14.765 dollars in danish money? prøv det, det virker.

Her er resultatet iøvrigt. Klik på billedet for at forstørre:

IMG_8214

 

D. istedet for at låse telefonen op, trykke på beskeder, så siger jeg bare “send a text to my wife” og SIri åbner beskeder og gør klar til at jeg kan skrive til min kone. Hvis du ikke har defineret hvem din kone er, vil SIRI automatisk spørge hvem det er. Det kunne også være “brother” eller Son” og så videre.

E. “Remind me to pick up my daugther at 4 pm” Igen er det noget lettere end at skulle ind i Påmindelses app’en o.s.v.

 

10. Hvad har du tænkt dig gøre ved alle de video klip, du har på din iPhone?
Alle der får en iPhone vil begynde at filme løs med den. Problemet for mange er at alle de små video klip forevigt bare bliver i kamerarullen, i hvertfald indtil at der ikke er mere plads på den. (“harddisken” på enheden bliver fuld).

Klik hér for at læse et indlæg jeg har lavet med en guide til hvordan man kan lagre sine videoklip i skyen på en let måde, samt metoden til at samle de små klip til en lille film med overgang mellem klippene og meget mere.(Bare rolig.. Det er faktisk ret enkelt og overkommeligt)