Skærmbillede 2013-10-06 kl. 19.52.04
Nu kommer OS XMaverics.

Apple har netop udgivet OS X Mavericks Gold Master (GM) til udviklere til test. Et GM release angiver, at Mavericks lanceringen er nær. Det forventes derfor, at vi vil se en frigivelse til alle engang midt til sidst i oktober 2013.

De nye funktioner.

MapsSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.54.42

Maps kommer til Mac. Maps bruger hver eneste pixel på skærmen og lader dig udforske nye destinationer på flotteste vis. Så når du zoomer, sker det på en utrolig glidende facon og med god respons. Tekst og detaljer vises tydeligt og er lette at læse. Og du kan nyde Flyover som er en fotorealistisk og interaktiv 3D-oplevelse, som gør det muligt at flyve hen over udvalgte byer. Med Maps er det nemt at få informationer om lokalområder, f.eks. om restauranter og hoteller.

Maps viser dig telefonnumre, billeder og endda Yelp-anmeldelser. Det bliver også nemt at komme frem til tiden takket være præcis rutevejledning, meldinger om trafikforholdene i realtid og forslag til alternative ruter. Når du så skal af sted kan du sende kortet til din iPhone, som så giver dig mundtlig navigation på turen. I OS X Mavericks er Maps også integreret i Mail, Kontakter og Kalender. Så hver gang du ser en adresse, kan du med det samme se den på et kort.

KalenderSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.54.48

Kalender har fået et friskt nyt look og nye effektive funktioner. Med Fortsat scrolning glider uger og måneder smukt efter hinanden, så du f.eks. nu kan se på den sidste halvdel af en måned og den første halvdel af den næste. Et nyt infovindue til hver af dine aftaler gør det endnu nemmere at oprette og redigere i dem, fordi du får foreslået adresser og interessepunkter, når du begynder at skrive, hvor du skal være. Vinduet viser dig, hvor begivenheden finder sted på et kort, beregner rejsetiden og viser en vejrudsigt. Så hurtigt kan du se, hvor du skal hen, hvor lang tid det tager, og om du får brug for en paraply.

SafariSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.54.54

Safari i OS X Mavericks er super hurtig, nærmere betegnet 1,44 gange så hurtig. Nye innovative funktioner gør det nemt at vende tilbage til websites, du tit besøger. Og også at opdage nogle nye. Og med det nye design på Top Sites er det nemt at organisere dine favoritwebsites. Bag moterhjelmen er der også sket utrolige fremskridt. De nye Nitro Tiered JIT- og Fast Start-teknologier i Safari betyder, at de websites, du besøger, virker kvikkere og mere responsive. Når du surfer på nettet, kan det hurtigt forkorte batteritiden, men takket være nye teknologier til energibesparelse spilder du ikke strøm på de websider, som ligger i baggrunden.

 iCloud KeychainSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.54.59

Det kan være virkelig irriterende at skulle huske en masse adgangskoder. Men nu husker iCloud Keychain dem for dig. Den opbevarer dine brugernavne og adgangskoder til forskellige websites på de enheder, du har godkendt, beskytter dem ved hjælp af effektiv AES 256-bit-kryptering og holder dem opdateret på alle enhederne. Og den indsætter dem automatisk, når og hvor du har brug for dem. Den nye funktion Password Generator foreslår unikke adgangskoder, der er svære at gætte, til dine internetkonti. iCloud Keychain kan også gøre det hurtigere at betale med kreditkort. Aldrig har det været så nemt at jonglere rundt med adgangskoder. Fordi du ikke selv behøver at gøre det.

Hver gang du skal finde på en ny adgangskode til et sted på nettet, foreslår Password Generator en unik adgangskode, der er svær at gætte, og gemmer den i din iCloud Keychain. Det indtastes automatisk – du behøver ikke at huske eller skrive den.

Flere skærmeSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.55.05

OS X Mavericks udnytter fuldt ud alle de skærme, der er tilsluttet din Mac. Det betyder større fleksibilitet til at arbejde på lige den måde, der passer dig. Der er ikke længere en primær og sekundær skærm. Begge skærme har en menulinje, og Dock er tilgængelig, uanset hvilken skærm du arbejder på. Du kan have flere vinduer åbne på begge skærme. Eller have et program på fuld skærm på dem begge.

Du kan endda se skrivebordet på den ene skærm og et program på fuld skærm på den anden. Med Mission Control får du overblik over alle dine ting, så det er nemt at trække og anbringe emner, hvor du vil have dem. Du kan endda trække dem gennem lokalet, for med AirPlay og Apple TV kan du nu trådløst bruge dit HD-fjernsyn som en rigtig skærm. Hver skærm har sin egen menulinje, og Dock er tilgængelig, hvor du skal bruge den – uden at du skal konfigurere noget.

MeddelelserSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.55.11

Meddelelser viser dig, hvad der sker. Og nu kan du også reagere uden at skulle forlade det program, du arbejder i. Med OS X Mavericks kan du interagere med meddelelserne. Du kan f.eks. svare på en besked, besvare et FaceTime-videoopkald eller slette mails direkte fra en meddelelse. Desuden kan du nu tilmelde dig dine favoritwebsites, så du får de seneste nyheder, sportsresultater, auktionspåmindelser m.m. – selvom Safari ikke er åbent.Og hvis du har været væk fra din Mac, får du et overblik over alle de meddelelser, du ikke har set, så snart du vender tilbage.

Finder FanerSkærmbillede 2013-10-06 kl. 19.55.17

Finder-faner hjælper dig med at holde styr på skrivebordet ved at samle flere Finder-vinduer i ét. Brug f.eks. én fane til Dokumenter, én til AirDrop og én til noget tredje. Alt sammen i ét enkelt Finder-vindue. Du kan skifte mellem faner, tilpasse oversigter og ændre rækkefølge på dem, som du vil. Du flytter en fil fra fane til fane ved at trække den over. Og nu kan du endda udvide et Finder-vindue til fuld skærm, så det er nemmere at flytte filer, som du vil.

Mærker (Tabs)Skærmbillede 2013-10-06 kl. 19.55.24

Mærker er en effektiv ny måde at organisere og finde filer på, ja selv dokumenter i iCloud. Du skal bare markere de filer, du vil holde sammen, med et nøgleord, f.eks. “Vigtigt”. Når du derefter vil finde de filer, klikker du bare på Vigtigt i indholdsoversigten i Finder eller skriver det i søgefeltet. Du kan markere en fil én gang eller give det flere mærker, hvis det hører til flere projekter. Hvis du opbevarer dokumenter i flere iCloud-biblioteker, kan du gruppere dem i projekter ved hjælp af mærker.

Så hvis du er ved at arrangere en fest, kan du markere gæstelisten, du har gemt i Numbers, en flyer, du har designet i Pages, og præsentationen, du har lavet i Keynote, og se dem alle sammen med et enkelt klik – samlet som ét enkelt projekt i et énkelt Finder-vindue.